DESERT LIFE – LET IT ALL PASS

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
 

‘Desert Life’ is de naam van een nieuwe alt.folkformatie uit Tenby, Wales die gevormd werd rond zanger-gitarist Chris Swales en akoestische gitarist en trompettist Tom Jordan, aangevuld met drummer en percussionist Jason Downes. Eerst bracht de band enkele singletjes uit maar in oktober 2023 brachten ze hun eerste studioalbum “Let It All Pass” op de markt met elf eigen nummers waarvoor Chris Swales samen met Brian Mackenzie de songteksten heeft geschreven en beide bandleden de muziek componeerden.

Deze eerste plaat van ‘Desert Life’ werd in twee Britse studio’s opgenomen, met name ‘Studio 49’ in Narberth, Pembrokeshire, Wales met producer Nick Swannell en in ‘The Orchard Recording Studio’ in Enniscorthy, Co. Wexford, Ierland. Op de mooie openingstrack “Future Dead” (zie 2e video) speelt gastmuzikant George Whitfield mee op accordeon en op het daaropvolgende zachtjes rockende “I Don’ Wanna Know” speelt Jon Graboff erg knap op pedal steel. Verderop het album komen er nog twee andere gastmuzikanten een bijdrage afleveren met Richie Evans op contrabas bij de song “Never Be The Same” en Daisy Whitfield op cello bij de melancholische albumtiteltrack “Let It All Pass”.

Deze nieuwe formatie noemt zichzelf een alt.folk- en alt.countrygroep, maar wij vinden dat sommige nummers erg nauw aansluiten bij wat artiesten uit de hedendaagse popscène zoals Ryan Adams, ‘R.E.M.’ of ‘Wilco’ de muziekwereld insturen. Een voorbeeld om dit te illustreren is de song “Sphere” die u op de eerste video bij deze recensie kunt beluisteren, maar ook de met akoestische gitaar, xylofoon en trompet minimaal georkestreerde slotsong “That Book” beklijft.

Ook tekstueel wordt er soms afgegleden naar de meer duistere kanten van de samenleving zoals in de nummers “Tangled Light” met een heerlijke trompetsolo door Tom Jordan, “Garden Of The Fallen”, “Never Be The Same” en “No Colours”, alweer subliem voorzien van die prachtige trompetklanken. Tot slot willen we hier ook nog enige verklarende uitleg verschaffen bij het instrumentale nummer “Hiraeth” dat middenin deze plaat opduikt. Dat onvertaalbare woord kent u wellicht niet want het is Welsh voor heimwee, melancholie en verdriet voor een overledene of verloren vriend.

(valsam)